Dansk fodbolds fankultur
Header

Lovmæssige tiltag til forebyggelse af fodboldoptøjer – et litteraturstudie

cover - lovtiltag Lovmæssige tiltag til forebyggelse af fodboldoptøjer – et litteraturstudie blev til på baggrund af en bevilling fra Justitsministeriets Forskningspulje.

Rapporten kan hentes gratis her

 

Fra bogens bagside

Den 4. marts 2012 spillede AaB en superliga kamp mod F.C. København på Energi Nord Arena i Aalborg. Forud for kampen blev en række fodboldtilhængere anholdt for ballade i Aalborgs gader. Under kampen blev en stor mængde romerlys brændt, så dommeren så sig nødsaget til at afbryde kampen. I slutningen af kampen løb en tilskuer ind på banen for derefter at blive overmandet af en spiller. Der blev begået hærværk både på og udenfor stadion. Som ofte før fik disse episoder debatten om fodboldens ballademagere til at rase. Justitsministeren luftede tanken om, at fodbold fremover skal spilles om formiddagen. Andre politikere kom med forslag til, hvordan man ved hjælp af lovgivning kunne komme problemet til livs. Spørgsmålet er imidlertid, om det overhovedet er muligt at forebygge fodboldrelaterede uroligheder på effektiv vis ved hjælp af lovmæssige tiltag. Har de den ønskede effekt og rammer de de rigtige?

 

Der er foretaget en række videnskabelige undersøgelser af den lovgivning, der er indført med henblik på at bekæmpe tilskueruroligheder i forbindelse med afviklingen af fodboldkampe. Hovedparten af disse undersøgelser beskæftiger sig med den britiske lovgivning på området. Det er resultaterne fra disse undersøgelser, som dette litteraturstudie giver et et sammenhængende billede af.

 

Detaljer

Titel: Lovmæssige tiltag til forebyggelse af fodboldoptøjer – et litteraturstudie

Forfattere: Lise Joern & Jonas Havelund

Udgivere: Justitsministeriet / Forlaget Bavnebanke i samarbejde med Books on Demand GmbH, København

Udgivelsesår: 2012

Sidetal: 112